Alla on kuvattu minkälaisiin investointikohteisiin Ilmastorahastolta on mahdollisuus saada rahoitusta sekä millaiset kriteerit investoinneille on määritetty. Sivun lopusta löydät linkin tarkempiin yksityiskohtiin sekä lomakkeelle, jolla voit kertoa meille enemmän investointiehdotuksestasi.
Rahoituksesta kiinnostuneelle
Mikäli et löydä etsimääsi tietoa verkkosivuiltamme, otathan meihin yhteyttä sähköpostitse:
Lisätietoja yrityksille ja yksityisille rahoituskumppaneille: pia.erkinheimo@ilmastorahasto.fi
Lisätietoja julkisille toimijoille ja rahoituskumppaneille: antti.larsio@ilmastorahasto.fi
Ilmastorahaston rahoitus tiiviisti
Ilmastorahasto osallistuu merkittävän kokoluokan ilmasto- ja digi-investointeihin, joissa yhtiön rahoitusosuus mahdollistaa hankkeen toteutumisen ylipäätään, tai laajemmassa mittakaavassa tai aiemmin kuin muun rahoituksen turvin. Mikäli Ilmastorahaston osallistumisesta investointiin ei ole osoitettavissa tällaista selkeää lisäarvoa, yhtiö ei sijoita kohteeseen.
Valtion omistamana erityistehtäväyhtiönä Ilmastorahasto pyrkii toteuttamaan tehtävänsä mahdollisimman tehokkaasti ja aikaansaamaan yhteiskunnallista vaikuttavuutta oman toimintansa tuoton maksimoinnin sijaan. Pitkällä aikavälillä yhtiön tekemien sijoitusten ja rahoituksen kohteiden toiminnan tulee kuitenkin olla kokonaisuutena arvioiden itsekannattavaa.
Ilmastorahasto voi myöntää oman ja vieraan pääoman ehtoista rahoitusta sekä välirahoitusta. Suoria avustuksia tai tukea yhtiö ei myönnä toimintansa käynnistymisvaiheessa. Ilmastorahasto voi osallistua niin yksityisten kuin julkisten toimijoiden vetämiin investointihankkeisiin, myös yksityisten ja julkisten toimijoiden yhteishankkeisiin. Ohjeellisesti 65% investoinneista tulee liittyä ilmastonmuutokseen ja 35% digitalisaatioon.
Ilmastorahasto osana valtion innovaatiorahoitusta
Ilmastorahaston rooli osana valtion innovaatiorahoittajien kenttää määrittelee minkälaisiin kohteisiin yhtiö investoi ja millaisilla työkaluilla. Vastaavasti yhtiön toiminnan ulkopuolelle rajautuvat sellaiset rahoituskohteet, jotka kuuluvat toisten rahoittajien vastuualueelle.

Business Finland
Business Finland on julkinen toimija, joka tarjoaa innovaatiorahoitusta ja kansainvälistymispalveluita sekä edistää matkailua ja investointeja Suomeen.

Ilmastorahasto
Ilmastorahasto rahoittaa merkittävän mittaluokan ilmasto- ja digikohteita, joissa yhtiön rahoitusosuus mahdollistaa hankkeen toteutumisen ylipäätään, laajemmassa mittakaavassa tai aiemmin kuin muun rahoituksen turvin.

Tesi
Valtion omistama pääomasijoitusyhtiö, joka sijoittaa pääomasijoitusrahastoihin ja suoraan kasvuyrityksiin markkinaehtoisesti yhdessä yksityisten sijoittajien kanssa.

Finnvera
Pk-yritysten perustamisen, kasvun ja kansainvälistymisen sekä suuryritysten viennin rahoittajana erilaisin laina- ja takuuinstrumentein.
Ilmastorahaston investointikategoriat
Investointien vauhdittamisroolinsa lisäksi Ilmastorahasto täydentää muita valtion omistamia innovaatiorahoittajia erityisesti neljän rahoituskohdetyyppinsä – eli investointikategoriansa – kautta
1.
Kaupallinen skaalaus
Ilmastorahaston ensisijaisina sijoituskohteina ovat ilmastoinvestointien vauhdittaminen teolliseen mittaluokkaan.
Esimerkki. Uuden ilmastoteknologian skaalaus demonstraatiovaiheen laitokseksi.
2.
PPP-kohteet
Ilmastorahasto voi mahdollistaa julkisten ja julkisomisteisten toimijoiden tiedon, osaamisen tai infrastruktuurin varaan rakentuvaa liiketoimintaa kaupallisten toimijoiden kumppanuuksilla.
Esimerkki. Digiratkaisujen yhteisyritys julkisten ja kaupallisten toimijoiden välillä.
3.
Julkiset alustat
Julkistoimijat voivat perustaa yhtiömuotoisen toimijan avaamaan uudenlaista liiketoimintaa esimerkiksi viranomaistiedon rajapintaan.
Esimerkki. Julkisomisteisten data-alustayhtiön pääomittaminen.
4.
Erityisrahastot
Tukeakseen uudenlaisten rahastotuotteiden syntyä, Ilmastorahasto voi perustaa tai sijoittaa digi- ja ilmastoinvestointeihin keskittyviin erityisrahastoihin.
Esimerkki. Sijoitus uusiutuvan energian investointien riskienjakorahastoon.
Kriteerit Ilmastorahaston rahoitukselle
Ilmastorahaston osallistumisen yksittäisiin investointiaihioihin määrittää kolmiportainen arviointimalli ja investoinneille luotu kriteeristö. Jokaista investointiaihiota arvioidaan vasten näitä vaatimuksia hakijan toimittamien tietojen pohjalta ja Ilmastorahaston investoinneista vastaava tiimi tukee rahoituksesta kiinnostuneita kriteeristön soveltamisessa.
Kriteerit ja arviointimalli koostuvat taloudellisista ja muista kynnysehdoista, läpileikkaavista vaikutustavoitteista sekä rahoituskohdekohtaisista tarkemmista vaikutustavoitteista.
1. Kynnysehdot
Jokaisen rahoituspäätöksen tulee läpäistä kynnysehdot.
Kolme kynnysehtoa arvioidaan jokaista rahoituspäätöstä tehtäessä.
- Vähintään itsensä kannattelevaa liiketoimintaa
- Ilmastorahaston rahoituksella todennettava valtiolisäarvo
- Do no significant harm -tarkastelu
2. Ilmastorahaston vaikutuskriteerit
Priorisointi pohjautuu ensisijaisesti vaikutuskriteereihin...
Neljä yleistä vaikutuskriteeriä arvioidaan jokaista rahoituspäätöstä tehtäessä.
- Päästövähennyspotentiaali
- Tuottavuuspotentiaali
- EU-taksonomianmukaisuus (kyllä/ei)
- Liiketoimintapotentiaali, tuottavuushyödyt ja arvonlisä, jonka rahoitus mahdollistaa
3. Aihiokohtainen tarkastelu
…sekä rahoituskohdekohtaiseen tarkasteluun.
Lisäksi aihiokohtaisesti arvioidaan relevanteimmat muut näkökulmat
Aihiokohtainen tarkastelu, esim:
- Luonnon monimuotoisuusvaikutukset
- Vientipotentiaali
- Sosiaalinen oikeudenmukaisuus
- EU-rahoitukseen kytkeytyminen
- …
Lue lisää Ilmastorahaston investointikriteereistä
Päätöksentekoprosessi
Ilmastorahaston hallitus tekee päätökset yhtiön rahoituksesta. Ilmastorahaston operatiivinen tiimi valmistelee investointiesitykset hallitukselle yhdessä hakijan sekä mahdollisten ulkoisten arvioijien avulla. Ilmastorahaston hallitus kokoontuu kuukausittain arvioimaan investointiaihioiden etenemistä tarkempaan analyysiin sekä sijoituspäätöksiksi.