Byggandet av Klimatfondens finansieringsobjekts Lamor Recycling Oy anläggning för återvinning av plaster inleds

Projektet med att bygga Lamor Recycling anläggning för kemisk återvinning av plaster i Sköldvik i Borgå har framskridit enligt planerna och grundstenen till anläggningen har lagts i dag. Klimatfonden beviljade i maj ett kapitallån på 6 miljoner euro för byggandet av anläggningen.

I Sköldvik uppför Lamor Recycling en med pyrolysteknik fungerande anläggning för kemisk återvinning av plaster som kondenserar pyrolysolja ur plastavfall. Pyrolysoljan kan användas som råvara i nya plastprodukter och kemikalier för att ersätta fossil råolja. Teknologin gör det möjligt att återanvända plaster som är svåra att återvinna i stället för att bränna dem som avfall. Plasterna som tillverkats av återvunnen råvara skiljer sig inte till sin kvalitet från produkter som producerats av jungfruliga råvaror, utan de kan användas även för krävande ändamål, såsom i kontakt med livsmedel.

Klimatfonden deltog i tillställningen då grundstenen till anläggningen lades som firades i Sköldvik den 31 augusti 2023. ”För Klimatfonden är det viktigt att vara med och påskynda ibruktagandet av sådana metoder, med vilka man kan lösa problemet med plastavfall. Tack vare Lamor Recyclings återvinningsanläggning kan värdefull plastråvara som för närvarande blir avfall återvinnas och återanvändas i nya produkter. Klimatfonden har omsorgsfullt utvärderat objektet som ska finansieras mot sina egna kriterier och beslutat finansiera projektet med ett kapitallån på sex miljoner euro särskilt på grund av dess inverkan med tanke på en cirkulär ekonomi och råvaror. Det känns fint att se att byggprojektet framskrider enligt planerna”, säger Manager Investments Sampsa Hämäläinen på Klimatfonden.

Anläggningen som uppförs i Sköldvik är med sin årskapacitet på cirka 10 000 ton den första anläggningen i industriell skala för kemisk återvinning av plast i Finland. Anläggningens årliga utsläppsminskning har i genomsnitt beräknats till 19 kt CO2-ekv och dess kumulativa utsläppsminskningspotential på tio års sikt har beräknats till cirka 0,2 Mt CO2-ekv. Som projekt tjänar anläggningen i Sköldvik som referens för Lamor, som har som mål att framöver skala upp verksamheten, varvid också den sammanlagda utsläppningsminskningspotentialen betydligt ökar.

Mer information: Klimatfonden beviljar ett kapitallån på 6 M€ till Lamor Resiclo som löser utmaningen med återvinning av plaster – Klimatfonden

Ytterligare frågor:

Saara Mattero, Director, Communications and Sustainability, Klimatfonden, tfn 0400 114 777, saara.mattero@ilmastorahasto.fi  

Mika Pirneskoski, Verkställande Direktör, Lamor Corporation Oyj, tfn +358 40 757 2151, mika.pirneskoski@lamor.com

Klimatfonden Ab är ett statsägt specialuppgiftsbolag vars verksamhet fokuserar på att bekämpa klimatförändringen, påskynda koldioxidsnålheten inom industrin och främja digitaliseringen. Klimatfonden finansierar objekt av betydande storleksklass där bolagets finansieringsandel gör det möjligt att genomföra projektet överhuvudtaget, eller i större skala eller tidigare än med annan finansiering. 

Lamor är en av världens ledande leverantörer av miljölösningar. Lamor erbjuder sina kunder utrustning som kan användas vid oljeuppsamling, avfallshantering och vattenrening och mångsidiga miljölösningar och -tjänster såsom rengörings- eller förhandsberedskapstjänster som hänför sig till oljebekämpning och oljeskador, avfallshanteringstjänster och skräddarsydda vattenreningslösningar. Lamor samarbetar med sina lokala partners och erbjuder ett brett urval lösningar som skräddarsytts för kundernas behov i avsikt att rena den värld, för vilken bolaget har arbetat allt sedan det bildades. Bolagets aktie har noterats på marknadsplatsen Nasdaq First North Premier Growth Market Finland som Nasdaq Helsinki upprätthåller under identifieringskoden LAMOR. Mer information: www.lamor.com.

Jobb på Klimatfonden: Aida och Taru berättar om sin vår som analyst trainees på Klimatfonden
Klimatfonden beviljar Paptic ett kapitallån på 10 M€ för att påskynda ibruktagandet av förpackningsmaterial som ersätter plast