Hycamite

Grundat: 2020 
Kilmatfondens finansieringsbeslut: 03/2022 
Finansieringsobjekt: en demonstrationsanläggning av utsläppsfritt te för att främja produktionen av rent väte och industriellt kol   
Finansiering: 10 M€ kapitallån med en konversionsrätt och hållbarhetsincitament 
Den huvudsakliga eftersträvade effekten: Ett kiloton väte som producerats med Hycamites teknologi utsläppen med ca 13,7 kt CO2-ekv. Utsläppsminskningspotentialen för demoanläggningen som kommer att uppföras i Karleby är 0,2 Mt CO2-ekv under en period 10 år. Den teoretiska kumulativa utsläppsminskningspotentialen under en period tio år kan, om de ambitiösa affärsverksamhetsplanerna lyckas, bli rentav 85 Mt CO2-ekv.    

Under den nuvarande energikrisen spelar energieffektivt och utsläppsfritt väte en stor roll då den på ett sätt ersätter grått väte inom industrin med utsläppsfritt väte. Hycamite producerar väte ur metangas för att användas till exempel som råvaror inom den kemiska industrin eller som bränsle inom sjöfarten. Det så kallat turkost väte produceras av natur- eller biogas och förbrukar cirka 13 % av den energimängd som krävs för produktion av motsvarande mängd väte med en elektrolysprocess. Under produktionprocessen av väte uppkommer också fasta kolet som kan åter utnyttjas för olika användningsändamål, såsom inom batteriindustrin och som komposit- och filtreringsmaterial.  

Klimatfondens finansieringsbeslut styrs av en uppsättning kriterier som betonar genomslagskraft, mot vilka varje projekt som ansöker om finansiering från företaget utvärderas. Tröskelvillkoret för finansieringen är trovärdig plan för återbetalning av finansieringen, överensstämmelse med EU:s sex miljömålsättningar för en hållbar finansiering, den s.k. principen do no significant harm, och att med Klimatfondens finansiering förverkligas projektet tidigare, i större utsträckning eller överhuvudtaget. När tröskelvillkoren är uppfyllda görs det slutliga urvalet utifrån effektmål, såsom potential för utsläppminskningar. 

Om Hycamites affärsverksamhetsplaner lyckas fullt ut, kunde lösningen kumulativt ha en utsläppsminskningspotential på 85 miljoner ton koldioxidekvivalenter under en period på tio år. Att Klimatfonden deltar i finansieringen av demoanläggningen påskyndar utvecklingen av teknologin, snabbar upp industrins övergång från förbrukning av grått väte i riktning mot utsläppsminskningar och främjar för sin del utvecklingen inom det finländska väteklustret. 

Klimatfondens kapitallån på högst 10M€ utnyttjas för att bygga en demonstrationsanläggning till Kokkola. Räntan på lån är marknadsmässigt prissatt utgående från riskerna i projektet och i den har EU:s krav på minimiränta beaktats. I kapitallånet ingår också en konversionsrätt, i vilken man fastställt ett separat hållbarhetsincitament i avsikt att uppnå utsläppsminskningar som är större än prognoserna.