Grundat: 2022
Klimatfondens finansieringsbeslut: 5/2023
Finansieringsobjekt: 10 kt anläggningen för kemisk återvinning av plaster i Sköldvik i Borgå
Finansiering: 6M€ kapitallån. Lånet ingår en räntepremie
Den huvudsakliga eftersträvade effekten: Den årliga utsläppsminskningen som den första anläggningen som bolaget uppfört möjliggör har med den planerade driftgraden i genomsnitt beräknats till 19 kt CO2-ekv och den kumulativa utsläppsminskningspotentialen under en period på 10 år har beräknats till cirka 0,2 Mt CO2-ekv.
Lamor Recycling
Lösningen av plastutmaningen utgör en viktig del av klimat- och kretsloppssamhällesåtgärderna. Den huvudsakligen av produktionen av plast uppkomna sektorns andel av de globala utsläppen utgör över 3 % och mängden plastavfall som globalt uppkommer har fördubblats under de senaste 20 åren. Endast en tiondedel av plastavfallen återvinns på ett ändamålsenligt sätt.
Lamor Recycling Oy börjar uppföra en anläggning för återvinning av 10 kt plaster i Sköldvik i Borgå. Anläggningen gör det möjligt att återanvända svåråtervinnbara plaster som är olämpliga för mekanisk återvinning i stället för att förbränna dem som avfall. Med pyrolysoljan som uppkommer som ett resultat av processen kan man ersätta råolja till exempel vid produktion av plast och andra kemikalier och så minska förbrukningen av jungfruliga råvaror.
Klimatfondens finansieringsbeslut styrs av en uppsättning kriterier som betonar genomslagskraft, mot vilka varje projekt som ansöker om finansiering från företaget utvärderas. Tröskelvillkoret för finansieringen är trovärdig plan för återbetalning av finansieringen, överensstämmelse med EU:s sex miljömålsättningar för en hållbar finansiering, den s.k. principen do no significant harm, och att med Klimatfondens finansiering förverkligas projektet tidigare, i större utsträckning eller överhuvudtaget. När tröskelvillkoren är uppfyllda görs det slutliga urvalet utifrån effektmål, såsom potential för utsläppminskningar.
De potentiella utsläppsminskningarna per ton plast som matats in i processen är cirka 1,8-2,4 t CO2-ekv. Den årliga utsläppsminskningen som den första anläggningen som bolaget uppfört möjliggör har med den planerade driftgraden i genomsnitt beräknats till 19 kt CO2-ekv och den kumulativa utsläppsminskningspotentialen under en period på 10 år har beräknats till cirka 0,2 Mt CO2-ekv. Utsläppsminskningen inriktas i regel på ansvarsfördelningssektorn. Kilpilahti-anläggningen fungerar som referens för Lamor, vars bredare mål är att skapa en projektportfölj på 100 000 ton i slutet av 2025. Då skulle sammanlagda utsläppsminskningspotential också betydligt öka.
Kemisk återvinning är en åtgärd som följer EU-taxonomin och som vidtas i situationer då mekanisk återvinning tekniskt eller ekonomiskt inte är möjlig. Avfallsråvaran som Lamor Recycling använder är olämplig för mekanisk återvinning.
Klimatfondens kapitallån på 6 M€ utnyttjas för att bygga den första anläggningen för kemisk återvinning av plaster. Klimatfondens kapitallån är marknadsmässigt prissatt och inbegriper en räntepremie.