Norsepower

Grundat: 2012 
Kilmatfondens finansieringsbeslut: 11/2022 
Finansieringsobjekt: expandering av produktionen av rotorsegel som påskyndar utsläppsminskningarna inom sjöfarten
Finansiering: kapitallån 10 M, som ingår en konversionsrätt
Den huvudsakliga eftersträvade effekten: Utsläppsminskningen som ett segel ger per år beräknas till 256–991 t CO2-ekv allt enligt produktens storlek. Norsepowers lösnings kumulativa utsläppsminskningspotential under en period 10 år är cirka 7,2 Mt CO2-ekv. 

Sjöfarten produceras cirka 2,5 % av de årliga utsläppen av växthusgaser i världen, vilket gör den till en betydande klimatutmaning. Utsläppen från sjöfarten kan reduceras på tre olika sätt: med fartygsbränslelösningar, med fartygsplanering och med operativa lösningar dvs. med val som hänför sig till fartygstypen, rutten och fartygets hastighet. Ingen nuvarande teknologi förmår som enda lösning reducera koldioxidutsläppen från sjöfarten så att de överensstämmer med IMO:s 2050-mål så lösningarna kompletterar varandra.   

Norsepower minskar utsläppen från sjöfarten genom att erbjuda fartyg vindbaserad drivkraft med hjälp av det Rotor Sail™ rotorsegel som bolaget har utvecklat. Drivkraft uppkommer på tryckskillnadsfenomen dvs. Magnuseffekten, i vad seglets roterande yta bildar på ena sidan ett undertryck och på den motsvarande sidan ett övertryck med hjälp av vilket fartyget kan drivas framåt. Med Norsepowers lösning kan man enligt vindförhållandena uppnå en inbesparing på cirka 5–25 % i fartygens bränsleförbrukning och så betydligt minska utsläppen från sjöfarten.    

Klimatfondens finansieringsbeslut styrs av en uppsättning kriterier som betonar genomslagskraft, mot vilka varje projekt som ansöker om finansiering från företaget utvärderas. Tröskelvillkoret för finansieringen är trovärdig plan för återbetalning av finansieringen, överensstämmelse med EU:s sex miljömålsättningar för en hållbar finansiering, den s.k. principen do no significant harm, och att med Klimatfondens finansiering förverkligas projektet tidigare, i större utsträckning eller överhuvudtaget. När tröskelvillkoren är uppfyllda görs det slutliga urvalet utifrån effektmål, såsom potential för utsläppminskningar. 

Klimatfondens kapitallån på 10 M€ utnyttjas för nya produktionsanläggningslinjer. Räntan på Klimatfondens kapitallån är marknadsmässigt prissatt och i kapitallånet ingår också en konversionsrätt.