Grundat: 2015
Klimatfondens finansieringsbeslut: 11/2022
Finansieringsobjekt: ibruktagandet av skumformningsteknologi i industriell skala
Finansiering: kapitallån på högst 10 M€ med en vinstandelskomponent
Den huvudsakliga eftersträvade effekten: Den beräknade kumulativa utsläppsminskningspotentialen som lösningen har under en period på tio år om kundens affärsverksamhetsplaner lyckas är cirka 0,4 Mt CO2-ekv. Lösningen stöder för sin del också utvecklingen inom den inhemska biobaserade industrin.
Paptic
Plaster tillverkade av fossil råolja har ett betydande koldioxidavtryck och globalt sett också allvarliga miljökonsekvenser då plastavfallet ofta hamnar i naturen. Efterfrågan på plast har beräknats fördubblas eller rentav fyrdubblas fram till år 2050 och därför är det viktigt att alternativa material tas fram.
Paptic som är känt för sina träbaserade förpackningsmaterial tar som bäst fram ny teknologi för tillverkning av miljövänligare flexförpackningsmaterial. Med ett förpackningsmaterial som bygger på skumformningsteknologi kan man ersätta LDPE-plaster som används till exempel i produkt-, hygien- och livsmedelsförpackningar. Finansieringen påskyndar utvecklandet och ibruktagandet av Paptics skumformningsteknologi i industriell skala.
Klimatfondens finansieringsbeslut styrs av en uppsättning kriterier som betonar genomslagskraft, mot vilka varje projekt som ansöker om finansiering från företaget utvärderas. Tröskelvillkoret för finansieringen är trovärdig plan för återbetalning av finansieringen, överensstämmelse med EU:s sex miljömålsättningar för en hållbar finansiering, den s.k. principen do no significant harm, och att med Klimatfondens finansiering förverkligas projektet tidigare, i större utsträckning eller överhuvudtaget. När tröskelvillkoren är uppfyllda görs det slutliga urvalet utifrån effektmål, såsom potential för utsläppminskningar.
Paptics utsläppsminskningspotential bygger på utsläppen från det förpackningsmaterial som tillverkas med skumformningsteknologi i relation till den fossila plasten som ersätts. Utsläppsminskningen uppkommer utöver av råvaran bland annat också av användningen av förnybart material vid produktion av materialet och av processens tidigare behov av energi. Den beräknade kumulativa utsläppsminskningspotentialen som lösningen har under en period på tio år om kundens affärsverksamhetsplaner lyckas är cirka 0,4 Mt CO2-ekv. Om utsläppsminskningsberäkningen utsträcktes att omfatta även utsläppen från förbränningen i slutet av livscykeln, skulle utsläppsminskningspotentialen fördubblas.
Klimatfonden har beviljat Paptic Oy ett kapitallån på högst 10 M€ för ibruktagande av den skumformningsteknologi som bolaget patenterat i industriell skala. Räntan på Klimatfondens kapitallån är marknadsmässigt prissatt och i kapitallånet ingår också en vinstandelskomponent. Med finansieringen påskyndar Klimatfonden en kommersiell uppskalning av Paptics lösning som ersätter fossil plast. Med hjälp av förnybara och delvis inhemska råvaror och energi stöder lösningen för sin del också utvecklingen inom den inhemska biobaserade industrin.